Disa “rregulla të arta” për sy të shëndetshëm dhe shikim të mprehtë

Qëndrimi i gjatë para ekranit, mund të çojë në probleme të ndryshme të syve.

Është jashtëzakonisht thelbësore të mbani shënim gjëra të caktuara gjatë punës në kompjuter, laptop ose teksa qëndroni në telefon.

Dr.Manoj Rai Mehta, një okulist që konsultohet me Practo, ndan disa “rregulla të arta” për shëndet të mirë të syve dhe shikim të mprehtë.

“Rregullat e arta”:

  • Lexoni dhe shkruani duke u ulur në një karrige të rehatshme  me shpinë dhe qafë të drejtë dhe me mbështetës. Nyjet tuaja të kofshës dhe gjurit duhet të përkulen në 90 gradë.
  • Duhet të ketë dritë të drejtpërdrejtë adekuate mbi librat dhe letrat tuaja që vijnë nga përpara ose nga e djathta në të majtë. Kjo parandalon që hijet të bien mbi tekstin që jeni duke e lexuar ose shkruar.
  • Asnjë dritë nuk duhet të vijë drejt syve direkt pasi shkakton shkëlqim verbues dhe e bën të vështirë leximin dhe shkrimin. Dhoma duhet të ketë dritë të përhapur në sfond dhe dritë të fokusuar në tryezën e punës.
  • Distanca e punës në përgjithësi duhet të mbahet midis 30 dhe 50 centimetra.
  • Pjesa e sipërme e ekranit të kompjuterit ose laptopit duhet të jetë në vijën e syve tuaj. Ju nuk duhet të shikoni lart ose poshtë si dhe rregullimi ergonomik është shumë i rëndësishëm.
  • Nuk duhet të ketë reflektime në ekranin e kompjuterit ose laptopit. Nuk duhet të ketë dritare ose llamba në sfond.
  • Nëse jeni duke punuar në zyrë, atëherë bëni pushime të rregullta nga puna. Qëndroni në një hapësirë ​​ me ajër të pastër, ecni 20 hapa, merrni 20 herë frymë të mëdha, mbyllni sytë plotësisht 20 herë dhe shikoni përtej 20 këmbëve.

Kështu rifreskoni veten dhe kthehuni në punë. Mundeni edhe të përdorni pika lubrifikante të syve, mundësisht pa konservues.