Korea e Veriut dhe e Jugut rivendosin kanalet e komunikimit

Udhëheqësit e Koresë së Veriut dhe të Jugut rivendosën kanalet e pezulluara të komunikimit midis tyre dhe ranë dakord për të përmirësuar lidhjet.

Disa ekspertë thonë se Kimi thjesht synon të përdorë Korenë e Jugut për rinisjen e mundshme të bisedimeve me SHBA-në.

Që nga muaji prill, presidenti i Koresë së Jugut Moon Jae dhe udhëheqësi i Koresë së Veriut Kim Jong shkëmbyen letra personale disa herë dhe vendosën të normalizojnë kanalet e komunikimit ndërkufitar si një hap i parë drejt përmirësimit të marrëdhënieve, raporton Associated Press.

Vitin e kaluar, Koreja e Veriut ndërpreu të gjitha kanalet e komunikimit me Korenë e Jugut pas një proteste për atë që e quan dështimin e Koresë së Jugut për të ndaluar aktivistët nga lundrimet e fletëpalosjeve anti-Pyongyang përtej kufirit të tyre.

Shumë ekspertë treguan se veprimi provokues i Koresë së Veriut sinjalizoi se Veriu ishte zhgënjyer që Seuli nuk ka arritur të ringjallë projektet ekonomike fitimprurëse ndër koreane dhe të bindë Shtetet e Bashkuara të lehtësojnë sanksionet ndërkombëtare në Veri.

Sot shënohet 68 vjetori i nënshkrimit të një armëpushimi që i dha fund Luftës Koreane 1950-53. Koreat mbeten të ndara përgjatë kufirit më të fortifikuar në botë që nga fundi i luftës.

Rreth 29 mijë trupa amerikane janë vendosur në Korenë e Jugut për të parandaluar agresionin e mundshëm nga Koreja e Veriut