Monday, September 20, 2021
Ballina E spikatur Maska që tregon nëse jeni të prekur me koronavirus

Maska që tregon nëse jeni të prekur me koronavirus

Inxhinierët e MIT dhe Universitetit të Harvardit kanë krijuar një maskë mbrojtëse, e cila mund të përdoret për të përcaktuar në 90 minuta nëse personi që e vesh është i infektuar me koronavirus, njoftoi Instituti i Teknologjisë i Massachusetts (MIT).

Maskat kanë sensorë të integruar që mund të ndërtohen në maska të tjera për fytyrën dhe mund të përshtaten për të zbuluar viruse të tjera.

Ato janë të vendosura në pjesën e brendshme të maskës dhe mund të zbulojnë grimcat virale në frymëmarrje dhe janë të dizajnuara në mënyrë që përdoruesi t’i aktivizojë ato kur të jetë gati për të kryer testin.

Për arsye të privatësisë, rezultatet shfaqen vetëm në pjesën e brendshme të maskës.

Zhvillimi i sensorëve siç përdoret në maskën e re filloi disa vjet më parë. Më parë, ato ishin përdorur për të zbuluar infeksionet e virusit Ebola dhe Zika.

Ky test është po aq i ndjeshëm sa testi PCR shumë i ndjeshëm në standardin e artë, por është aq i shpejtë sa testet e antigjenit të përdorura për analiza të shpejta në COVID-19“, tha studiuesi i Harvardit, Peter Nguyen.

Studiuesit kanë aplikuar për një patentë për teknologjinë e re dhe shpresojnë të punojnë me kompani për zhvillimin e mëtejshëm të sensorit.