Njerëzit janë më të lumtur pa rrjetet sociale

Qëndrimi larg Facebook-ut për të paktën një javë na bën më pak të stresuar.

Në fakt, sipas një studimi të kryer nga ”Happiness Institute” në Kopenhagë, mospërdorimi i rrjeteve sociale do t’ju ​​ndihmonte të ndiheni më të lumtur, shkruan pazienti.it.

Në veçanti, rezultatet e sondazhit sugjerojnë se si eliminimi i përdorimit të rrjeteve sociale nga jeta jonë e përditshme jo vetëm që do të përfitonte disponimin, por do të zvogëlonte ndjenjat si zemërimi dhe vetmia.

Çfarë nxori në pah sondazhi?

Gjatë sondazheve, studiuesit danezë shqyrtuan zakonet e gati 1 000 vullnetarëve. Rreth gjysmës së atyre që morën pjesë në sondazh iu kërkua të “shkëputeshin” nga Facebook për një javë, ndërsa gjysma tjetër e vullnetarëve vazhduan të përdorin median sociale.

Kaluar këtë javë të “agjërimit” nga rrjetet sociale, studiuesit u kërkuan vullnetarëve të të dy grupeve të shprehnin lumturinë dhe kënaqësinë e tyre, duke i matur ato në një shkallë nga 1 në 10.

Rezultatet e studimit treguan se ata që vazhduan të përdorin Facebook dhanë një përgjigje mesatare prej 7,67 para testit dhe 7,75 pas: praktikisht e pandryshuar.

Përkundrazi, grupi i përbërë nga ata që shmangën median sociale për një javë ishte padyshim më i lumtur se më parë, duke shkuar nga 7,56 kur ata ishin ende duke përdorur Facebook, në 8,12, java në të cilën u zhvillua kërkimi, pra një ndryshim i rëndësishëm statistikor.

Studiuesit danezë nuk e fshehën “befasinë” për një ndryshim kaq të papritur në shkallën e kënaqësisë së të anketuarve.

Për më tepër, grupimi jo Facebook raportoi rritje të jetës shoqërore “në botën reale” dhe më pak ndjenja të vetmisë. Nëse para testit 81% e këtij grupi e përcaktonin veten si “të lumtur”, pas testit përqindja u rrit në 88%.

Për më tepër, ata në Facebook kanë 55% më shumë shanse të ndihen të stresuar: mbase mund të jetë e mjaftueshme për të harruar ekzistencën e rrjeteve sociale për disa ditë dhe për t’u kthyer përsëri në një jetë “të vërtetë” shoqërore, për të zvogëluar stresin e jetës së përditshme./ata