Personi më i vjetër që fluturon në hapësirë

Kompania hapësinore e Blue Origin e Jeff Bezos ka zgjedhur një grua 82-vjeçare, të cilës shumë dekada më parë i ishte mohuar mundësia të bëhej pilote për shkak të gjinisë së saj, për të fluturuar me të në hapësirë ​​në 20 korrik.

Kompania njoftoi se Wally Funk do të jetë mysafiri i nderit në raketën “New Shepard” gjatë fluturimit 10 minutësh, raporton ABC News.

Wally Funk është në mesin e grave nga programi “Mercury 13”, të cilat iu nënshtruan trainimit për astronautët në vitet 1960, por kurrë nuk fluturuan në hapësirë ​​sepse ishin gra.

Personi më i vjetër që fluturon në hapësirë

Wally Funk, në moshën 82 vjeçe, do të bëhet personi më i vjetër që fluturon në hapësirë, duke tejkaluar John Glenn, i cili vendosi një rekord në 77 kur fluturoi në anijen hapësinore 1998 Discovery.

Ajo, së bashku me Bezos, vëllain e tij Mark dhe fituesin e ankandit bamirës në të cilin u shit bileta për këtë fluturim, do të jetë pasagjere e parë në anijen kozmike “New Shepard”.

Fluturimi në lartësitë mbi 100 kilometra

Sistemi i anijes New Shepard, ose raketa që mbart kapsulën në skaj të hapësirës, ​​ka kryer më shumë se 10 fluturime provë të suksesshme pa pasagjerë.

Raketa dhe kapsula janë krijuar për të transportuar gjashtë pasagjerë në një lartësi prej mbi 100 kilometrash.

Data e 20 korrikut përkon me festimin e 52 vjetorit të zbarkimit të misionit “Apollo 11” në sipërfaqen e Hënës.