Rëndësia e vitaminës C në trupin e njeriut

Vitamina C është një vitaminë i tretshëm në ujë dhe antioksidues që zakonisht quhet acid askorbik.

Pothuajse të gjitha frutat dhe perimet e përmbajnë vitaminën C. Për më tepër, vitamina C është shtesa ushqimore më e konsumuar gjerësisht. Është në dispozicion në disa forma, siç janë tabletat, kapsulat, kristalet dhe mikset e pijeve.

Vitamina C është thelbësore për shumë procese fiziologjike, dhe është një kofaktor në tetë reagime enzimatike të njohura, përfshirë këtu edhe disa për sintezën e kolagjenit. Për më tepër, vitamina C luan një rol të rëndësishëm në ndërtimin dhe riparimin e indeve në të gjitha pjesët e trupit, përfshirë lëkurën, tendinat, ligamentet dhe enët e gjakut.

Hulumtimet e fundit kanë treguar që doza të larta të vitaminës C janë efektive në luftimin e kancerit. Mekanizmi i dobishëm ndodh kur hekuri dhe metale të tjera reagojnë me vitaminë C për të krijuar peroksid hidrogjeni. Qendrat energjetike të qelizave tumorale (mitokondria) janë të ndjeshme ndaj përqendrimeve të larta të peroksidit të hidrogjenit, i cili i privon ata nga energjia dhe fillon vdekjen e qelizave, shkruan Alternative medicine. Peroksidi i hidrogjenit gjithashtu dëmton ADN-në e qelizave të kancerit, duke prishur replikimin e qelizave.

Qelizat imune kanë tendencë të mbajnë vitaminë C dhe janë zbuluar se e varfërojnë furnizimin e tyre me shpejtësi kur përballen me një infeksion.

Është e rëndësishme të ruani nivelin e shëndetshëm të vitaminës C, dhe ju mund të zbuloni mungesën e vitaminës C në disa mënyra. Disa nga shenjat më të zakonshme përfshijnë lodhjen, ndryshimet e humorit, humbjen e peshës, dhembjet e nyjeve dhe muskujve, gjendjen e dhëmbëve, flokët dhe lëkurën e thatë dhe infeksionet.