Senati amerikan miraton projektligjin që Tajvani të rimarrë statusin e OBSH-së

Senati amerikan miratoi një projektligj të enjten vonë duke i bërë thirrje Departamentit të Shtetit që të paraqesë një plan për të ndihmuar Tajvanin të rimarrë statusin e vëzhguesit në Organizatën Botërore të Shëndetësisë-një nga disa ofertat amerikane për të ndihmuar Tajvanin pasi po përballet me presion nga Pekini.

Tajvani është përjashtuar nga shumica e organizatave globale, si OBSH, agjencia shëndetësore e OKB -së për shkak të kundërshtimeve të Kinës, e cila e konsideron ishullin një nga provincat e tij dhe jo një vend të veçantë.

Legjislacioni, i miratuar me pëlqimin unanim, u sponsorizua nga senatorët Bob Menendez-kryetari demokrat i Komitetit të Marrëdhënieve me Jashtë të Senatit dhe Jim Inhofe-republikani kryesor në Komitetin e Senatit për Shërbimet e Armatosura.

Të dy janë gjithashtu bashkëkryetarë të Grupit të Senatit të Tajvanit.

SHBA-ja duhet të vazhdojë të qëndrojë pranë Tajvanit dhe të bëjë më shumë për të riafirmuar mbështetjen tonë për angazhimin ndërkombëtar të aleatit tonë,” tha Menendez në një deklaratë të premten e kaluar. Kjo masë e nxit Sekretarin e Shtetit të krijojë një strategji për marrjen e statusit të vëzhguesit në Asamblenë Botërore të Shëndetësisë, organi vendimmarrës i OBSH-së. Komiteti i Punëve të Jashtme i Dhomës së Përfaqësuesve miratoi një projektligj të ngjashëm në fillim të këtij viti, por nuk ka pasur ndonjë të re se kur kjo masë mund të dalë për votim në Dhomën e Përfaqësuesve.