Shkencëtarët zbulojnë se si Alzheimeri përparon në tru

Te njerëzit me Alzheimer, pllakat e një proteine ​​të palosur gabimisht të quajtur beta-amiloide dhe ngatërresat fibroze të një proteine ​​tjetër të palosur gabimisht të quajtur tau, grumbullohen në tru dhe vrasin qelizat nervore.

Kjo humbje graduale e qelizave nervore shkakton tkurrje të trurit dhe përfundimisht ndërhyn në aftësinë e një personi për të formuar kujtime të reja. Me kalimin e kohës, ai gjithashtu prish një gamë të gjerë aftësish të tjera njohëse.

Në të kaluarën, kërkimi për një trajtim efektiv për sëmundjen e Alzheimerit ka synuar kryesisht pllakat, për shembull, me vaksina, por deri më tani me sukses të kufizuar, transmeton Klankosova.tv

Megjithatë, një studim i ri sugjeron se shkalla me të cilën farat tau riprodhohen në nivel lokal është një masë shumë më e rëndësishme e përparimit të sëmundjes sesa përhapja e tyre në rajone të reja.

Kjo ka implikime të rëndësishme për zhvillimin e trajtimeve të reja, pasi sugjeron që ato duhet të synojnë riprodhimin lokal të taut në vend të përhapjes së farave.

Por për herë të parë, studimi i ri përdori skanime PET të trurit të njerëzve të gjallë, ashpërsia e sëmundjes së të cilëve varionte nga dëmtimi i lehtë njohës deri te sëmundja e plotë e Alzheimerit.

Ata zbuluan se në të pesë grupet e të dhënave, numri i përgjithshëm i farave tau në tru dyfishohej vetëm çdo 5 vjet ose më shumë. Kjo është shumë më e ngadaltë se shkalla e përhapjes së parashikuar nga studimet e mëparshme në minj.

Kjo sugjeron që strategjia më efektive për të ngadalësuar përparimin e sëmundjes do të ishte synimi i riprodhimit lokal të taut në vend të përhapjes së tij në distanca të gjata nga rajoni në rajon i trurit.