Sportet më të popullarizuara në botë

Sportet luhen në të gjithë botën, qoftë si hobi, karrierë, apo pjesë e regjimit të fitnesit. Lojëra të ndryshme kanë rritur popullaritetin duke u ndjekur nga e gjithë bota. Rregullat dhe karakteristikat e këtyre lojërave janë dinamike dhe drejtohen nga organet ndërkombëtare.

Sportet janë edhe më të pëlqyera nga njerëzit që jo domosdoshmërisht marrin pjesë në to, por duan të jenë spektatorë.

Që nga kohërat e lashta, njerëzit janë mahnitur dhe frymëzuar nga qeniet njerëzore të jashtëzakonshme. Këtu janë renditur sportet më të njohura në botë.

1. Futbolli – 4 miliardë tifozë

Futbolli është sporti më i popullarizuar në botë. Vlerësohet se më shumë se gjysma e popullsisë së botës e konsiderojnë veten të jenë tifozë të futbollit. Ky sport gëzon rreth 4.0 miliardë persona që e ndjekin, dhe një sferë globale të ndikimit. Futbolli i lashtë thuhet se ka filluar në Kinë, qysh në shekullin e 2-të. Romakët, grekët dhe japonezët gjithashtu mendohen si lojtarë të mundshëm të parë në këtë sport. Futbolli bashkëkohor filloi në Angli, ku kishte interes të konsiderueshëm dhe u përhap në pjesë të tjera të botës.

2. Kriket – 2.5 miliardë tifozë

Kriketi ka një vlerësohet që ka një ndjekje globale 2.5 miliardë, dhe sfera e saj kryesore e ndikimit është në Mbretërinë e Bashkuar. Ky sport u zbulua fillimisht në Angli në shekullin 16-të dhe u bë një sport kombëtar në shekullin e 18-të. Kriketi është shumë popullor në ish kolonitë britanike si India, Shiri Lanka, Bangladeshi, Pakistani dhe Australia.

3. Hokej në fushë – 2 miliardë tifozë

Hokej në fushë ka një ndjekje globale të vlerësuar prej 2 miliardë tifozëve dhe e sheh sferën e saj kryesore të ndikimit në Evropë, Afrikë, Azi dhe Australi. Ky sport bashkëkohor hokej u zhvillua për herë të parë në Angli në vitet 1800. Loja është kryesisht e ngjashme me futbollin, përveç se lojtarët përdorin shkopinj për të përzënë topin në vend të këmbëve. Sporti luhet gjerësisht në Indi, Australi dhe Pakistan, ekipet e të cilëve janë të frikshëm në këtë sport.

4. Tenis – 1 miliard tifozë

Tenis ka një vlerësim të përgjithshëm glbal të 1 miliard tifozëve dhe një sferë globale të ndikimit. Besohet se versionet e ndryshme të sportit janë luajtur fillimisht nga egjiptianët, romakët dhe grekët, megjithëse sporti modern u popullarizua për herë të parë në Francë. Nga Franca, ajo përhapet në pjesë të tjera të Evropës dhe përfundimisht në të gjithë botën.

5. Volejboll – 900 milionë tifozë

Ndikimi kryesor i volejbollit shiet në Evropën Perëndimore dhe në Amerikën e Veriut, dhe sporti ka një ndjekje globale të vlerësuar prej 900 milionë tifozëve. Sporti u shpik në SHBA nga William G. Morgan në 1895.