Terapia me dritë infra të kuqe, një qasje e re ndaj demencës

Shkencëtarët nga Mbretëria e Bashkuar së fundmi përfunduan një studim pilot duke përdorur një helmetë të projektuar posaçërisht, e cila lëshon dritë infra të kuqe.

Ata testuan helmetën te njerëzit e moshës së mesme me dëmtim të lehtë njohës dhe zbuluan se trajtimi përmirësoi kujtesën, aftësitë e përpunimit dhe funksionin motorik.

Studiuesit publikuan gjetjet e tyre në revistën “Photobiomodulation, Photomedicine, and Laser Surgery”.

PBM është një trajtim që zakonisht përdor dritën e kuqe ose afër infra të kuqe për të shkaktuar një përgjigje në qeliza dhe inde.

Për të shpjeguar se si funksionon PBM në trup, është e nevojshme të zhyteni thellë në biologjinë e qelizave njerëzore. Brenda këtyre qelizave janë struktura të vogla në formë fasule të quajtura mitokondri.

Mitokondria gjeneron pjesën më të madhe të energjisë që u nevojitet qelizave për të kryer funksionet e tyre. Ato e ruajnë këtë energji në formën e një kimikati të quajtur adenozinë trifosfat (ATP).

Gjatë trajtimit PBM, grimcat e dritës, të quajtura fotone, hyjnë në trup dhe ndërveprojnë me mitokondritë. Nëse gjatësia e valës dhe kohëzgjatja e ekspozimit ndaj dritës janë të sakta, nivelet e ATP do të rriten.

Kur një qelizë dëmtohet, nivelet e saj të ATP mund të ulen, gjë që dëmton metabolizmin e qelizës dhe pengon shërimin. Rritja e ATP në një qelizë mund të ndihmojë qelizën të rivendosë funksionin. \Klankosova.tv.