Aeroplani Airbus A340 ulet në Antarktidë për herë të parë

Për herë të parë në histori, një aeroplan Airbus A340 është ulur në Antarktidë. Hi Fly, një kompani aviacioni kishte aranzhuar fluturimin. Kompania është e specializuar për udhëtime në vende të lagështa dhe të ftohta. Hi Fly 801 u ngrit nga Cape Town, Afrika e Jugut të martën, më 2 nëntor.

Aeroplani u porosit nga Wolf’s Fang, një kamp aventuresk në kontinentin më jugor të botës dhe solli furnizime shumë të nevojshme në vendpushim. Wolf’s Fang është një projekt i ri nga kompania turistike e nivelit të lartë të Antarktidës “White Desert”.

Çdo fluturim zgjati pesë deri në pesë orë e gjysmë, dhe ekipi kaloi më pak se tre orë në tokë në Antarktidë, duke mbuluar 4023 kilometra detare.

Pista me akull në pronën e Wolf’s Fang është caktuar një aeroport i nivelit C, pavarësisht se teknikisht nuk është një aeroport. Kjo do të thotë se vetëm ekuipazhi shumë i specializuar mund të fluturojë atje për shkak të kushteve sfiduese.

Pista është gdhendur me pajisje speciale dhe pas pastrimit dhe gdhendjes marrim një koeficient adekuat frenimi; pista është 3000 metra e gjatë, ulja dhe ndalimi i një A340 kaq të rëndë në atë fushë ajrore nuk do të ishte problem.

Edhe pse akulli është i mrekullueshëm, ai mund të jetë gjithashtu shqetësues për pilotët për shkak të shkëlqimit të tij.

Meqenëse shumica dërrmuese e njerëzve arrijnë në Kontinentin e Bardhë përmes anijeve, të shohësh A340 që ulet në një pistë akulli është sigurisht dramatike dhe do të thotë se ka të ngjarë të ketë më shumë ulje të tilla në të ardhmen./Motilokal.com