Cilat janë simptomat e ankthit te fëmijët

Nëse po vini re një rritje të frikës, stresit dhe shqetësimit tek fëmijët, mund të pyesni nëse bëhet fjalë për çrregullimin e ankthit. Të jesh në gjendje të identifikosh shenjat dhe simptomat është një hap i parë kritik për të ndihmuar fëmijën me ankth.

Cilat janë simptomat e ankthit tek fëmijët?

– frikë dhe shqetësim i tepruar që shpesh lidhet me familjen, shkollën, miqtë ose aktivitetet
– shqetësohen për gjërat para se të ndodhin
– vetëbesim dhe vetëvlerësim të ulët
– simptoma fizike si dhimbje barku, dhimbje koke, dhimbje muskulore ose tension
– lodhje dhe shqetësim
– ndryshimet në oreks
– mungesa e përqendrimit
– nervozizëm dhe pamundësi për t’u çlodhur
– probleme me gjumin dhe makthe
– frika për të bërë gabime

Çrregullime të tjera:

– shqetësime të pakontrollueshme ose të tepruara në lidhje me aktivitetet dhe rutinat e përditshme
– shqetësime joreale që nuk përqendrohen në një objekt ose situatë specifike
– shqetësimet për të ardhmen
– nevoja e vazhdueshme për siguri
– shqetësim i pazakontë për përmbushjen e pritshmërive të familjes, shkollës ose mikut

Si ta ndihmoni fëmijën?

Një mënyrë për të ndihmuar një fëmijë të reduktojë ankthin është t’i mësoni mënyra për ta përballuar atë. Këtu përfshihen:

– identifikoni një vend qetësues që është i sigurt dhe u jep atyre një hapësirë për të marrë frymë
– mësojuni ushtrime të frymëmarrjes së thellë
– jepuni materiale për projekte arti si vizatimi, piktura dhe krijimtaria
– ndihmojini të identifikojnë dhe trajtojnë mendimet negative
– lërini të shkruajnë në ditar
– dilni jashtë për aktivitet fizik