Ballina E spikatur Coreper: po shqyrtohet kërkesa e Pfizer për një dozë të tretë

Coreper: po shqyrtohet kërkesa e Pfizer për një dozë të tretë

Agjencia Evropiane e Barnave (Coreper) pritet që së shpejti të fillojë vlerësimin e kërkesës për një dozë të tretë të vaksinës Pfizer / BioNTech kundër koronavirusit gjashtë muaj pas dozës së dytë për qytetarët mbi 16 vjeç.

Mediat e huaja bëjnë me dije se pritet që ekspertët e EMA të vlerësojnë të dhënat e paraqitura për vaksinën Pfizer / BioNTech Comirnaty, duke përfshirë rezultatet e një prove klinike në vazhdim.

Në provën klinike, afërsisht 300 të rritur me sistem imunitar të shëndetshëm morën një dozë përforcuese afërsisht gjashtë muaj pas dozës së dytë. Rezultati i vlerësimit pritet brenda javëve të ardhshme, përveç nëse kërkohet informacion shtesë.

Gjithashtu, siç vërehet në një deklaratë nga EMA, vlerësohen të dhënat mbi administrimin e një doze të tretë të vaksinës mRNA (Pfizer ose Moderna) për njerëzit me sistem imunitar të dobët.

Ndërkohë EMA dhe Qendra Evropiane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (ECDC), nuk e shikojnë të nevojshme një dozë përforcuese e vaksinës së koronavirusit në popullatën e përgjithshme urgjente, aplikacioni po vlerësohet për të siguruar që të dhënat mbështesin doza të tjera sipas nevojës.

Rekomandimet e vaksinimit mbeten në dorë të organeve kompetente kombëtare në secilin shtet anëtar të BE-së. Ndërsa EMA vlerëson të dhënat, Shtetet Anëtare mund të marrin në konsideratë planet përgatitore për doza shtesë dhe shtesë.