Fugaku i Japonisë, sërish ‘kompjuteri më i shpejtë në botë’

Superkompjuteri i prodhimit japonez “Fugaku” u shpall edhe një herë kompjuteri më i shpejtë në botë në listën TOP500, me një shpejtësi përpunimi të më shumë se 440 kuadrilionë operacione në sekondë.

Në TOP500, përzgjedhja e superkompjuterëve më të shpejtë në botë, e cila përditësohet dy herë në vit, Fugaku nga Japonia nuk e humbi vendin e parë ndaj konkurrentëve në nëntor.

Në listën, e cila u përgatit duke iu referuar treguesve të shpejtësisë Top Performance LinPack (HPL), Fugaku arriti shpejtësinë e përpunimit të më shumë se 440 kuadrilionë transaksione në sekondë, transmeton Anadolu Agency.

Me një shpejtësi prej 442,010 teraflops, Fugaku mbajti kryesimin në 3 herë më shumë transaksione llogaritëse dhe më të shpejta se konkurrenti i tij më i afërt, Summit në SHBA.

Me më shumë se 7.6 milionë bërthama të fuqizuara nga procesori Fujitsu A64FX 48C 2.2 GHz, Fugaku u bë sërish superkompjuteri më i shpejtë në botë me të dhënat që kapi.

Superkompjuteri Fugaku, i sponsorizuar nga gjiganti elektronik Fujitsu, operohet në Institutin Kërkimor Rikagaku (RIKEN) në qytetin Kobe.

Matsuoka Satoshi, një nga drejtoret shkencore të RIKEN, njoftoi se Fugaku dëshmoi edhe një herë performancën e tij të avancuar dhe ata synojnë të përdorin superkompjuterin në aktivitetet e dekarbonizimit.