Irritimi i hundës, nuk tështihet vetëm për shkak të alergjive

Alergjenet nuk janë të vetmit “shkaktarë” të tështitjes. Ajo mund të shkaktohet edhe nga substanca të tjera që janë të bollshme në ajër ose janë thjesht të shumë të ndjeshme ndaj tyre edhe në përqëndrim minimal. Këto janë më shpesh pluhuri, myku, përbërësit e parfumit, deodorantët ose freskuesit e ajrit.

Pra, nëse jeni nga ata që tështinë shpesh, dijeni se shkaktari nuk është gjithmonë alergjia. Në njerëzit që janë të ekspozuar profesionalisht ndaj irrituesve si azbesti, mielli, çimentoja, qymyri, pesticidet, herbicide dhe kimikate të tjera, teshtitja është e shpeshtë:

– Pra, nuk është pasojë e alergjive, por acarim i hundës me grimca që organizmi përpiqet t’i largojë me teshtima.

Refleksi i tështitjes mund të shkaktohet gjithashtu nga ushqime pikante, piperi, por edhe nga drita e fortë vezulluese.