Këto janë ushqimet më të mira për dhëmbët

Shëndeti oral varet shumë nga zgjedhjet ushqimore. Ndërsa ushqimet me sheqer dhe që ngjiten në dhëmbë për një kohë të gjatë përkeqësojnë shëndetin dentar, frutat, ushqimet dhe perimet e pasura me kalcium dhe proteina ndihmojnë në pastrimin e dhëmbëve, parandalimin e dëmtimit të tyre, si dhe sigurimin e lëndëve ushqyese thelbësore për dhëmbë sa më të bardhë.

Ushqimet më të mira për dhëmbët

-Frutat dhe perimet e pasura me fibra: Frutat janë të pasura me fibra dhe pastrojnë dhëmbët e mishrat në mënyrë natyrale. Ato gjithashtu ofrojnë një stërvitje të mirë për muskujt e nofullës.

-Produktet e qumështit: Ushqimet që janë të pasura me kalcium janë të mira për smaltin e dhëmbëve, lëvozhgën e jashtme të fortë të dhëmbit.

Qumështi, djathi dhe produktet e tjera të qumështit ndihmojnë në rikthimin e mineraleve në dhëmbë që mund të kenë humbur për shkak të vakteve të tjera dhe gjithashtu ndihmojnë në riparimin e smaltit të dhëmbëve”, thotë dentisti.

-Çaj jeshil dhe i zi: Të dy këta çajra përfshijnë polifenole, të cilat ndërveprojnë me bakteret e pllakës për të vrarë ose parandaluar zhvillimin e baktereve ose prodhimin e acidit që prishë dhëmbët.