Kina vendos t’i lejojë prindërit të bëjnë deri në tre fëmijë

Kina tani do të lejojë që çiftet të kenë ligjërisht një fëmijë të tretë, përderisa kërkon të frenojë një krizë demografike që mund të kërcënojë shpresat e saj për rritjen e prosperitetit dhe ndikimin global.

Legjislatura ceremoniale të premten ndryshoi Ligjin për Popullsinë dhe Planifikimin Familjar si pjesë e një përpjekje dekadash të Partisë Komuniste në pushtet për të diktuar madhësinë e familjeve në përputhje me direktivat politike. Kjo vjen vetëm gjashtë vjet pas ndryshimit të fundit.

Nga vitet 1980, Kina kufizoi rreptësisht shumicën e çifteve që të kenë vetëm një fëmijë, një politikë e zbatuar me kërcënime për gjoba ose humbje të vendeve të punës, duke çuar në abuzime përfshirë abortet e detyruara. Preferenca për djemtë bëri që prindërit të vrisnin vajzat, duke çuar në një çekuilibër masiv në raportin gjinor.

Rregullat u lehtësuan për herë të parë më 2015, për të lejuar dy fëmijë pasi zyrtarët pranuan pasojat e rrezikshme të rënies së lindshmërisë. Frika dërrmuese është se Kina do të plaket para se të bëhet e pasur.

Kina shpalli prej kohësh politikën e saj për një fëmijë si një sukses në parandalimin e 400 milionë lindjeve shtesë në vendin më të populluar në botë, duke kursyer kështu burimet dhe duke ndihmuar në nxitjen e rritjes ekonomike.

Sidoqoftë, niveli i lindjeve të Kinës, paralel me tendencat në Korenë e Jugut, Tajlandë dhe ekonomitë e tjera aziatike, tashmë po binte para ligjit për një fëmijë. Numri mesatar i fëmijëve për nënë ra nga mbi gjashtë në vitet 1960 në nën tre deri në vitin 1980, sipas Bankës Botërore.

Ndërkohë, numri i njerëzve në moshë pune në Kinë ka rënë gjatë dekadës së fundit dhe popullsia mezi është rritur, duke shtuar tensionet në një shoqëri të plakur. Një regjistrim qeveritar një herë në dekadë zbuloi se popullsia u rrit në 1.411 miliard njerëz vitin e kaluar, 72 milionë më shumë se 2010.

Statistikat tregojnë se 12 milionë foshnje kanë lindur vitin e kaluar, që do të ishte më pak se 18% nga 14.6 milionë të vitit 2019.

264 milionë kinezët janë mbi 60 vjeç, shkruan AP, transmeton Klankosova.tv.

Kalimi në rregullin e dy fëmijëve çoi në një përplasje të përkohshme në numrin e lindjeve, por efektet e tij shpejt u zhdukën dhe lindjet totale vazhduan të binin sepse shumë gra vazhduan të vendosnin kundër krijimit të familjes.

Ndërsa përfaqësimi i femrave në fuqinë punëtore është i lartë, gratë, veçanërisht ato me fëmijë, janë shumë pak të përfaqësuara në nivelet më të larta, duke mbajtur vetëm 8.4 për qind të pozicioneve drejtuese në nivelin qendror dhe krahinor. Ndër drejtuesit e rinj të partive që do të marrin frenat në dekadat e ardhshme, vetëm 11 për qind janë gra.