Kjo është kamera më e vogël në botë

Pavarësisht se është në madhësinë e një kokrre kripe, një kamerë e re mikroskopike mund të kapë imazhe të qarta, me ngjyra të plota në të njëjtin nivel me lentet normale që janë 500,000 herë më të mëdha.

Pajisja optike ultra kompakte u zhvillua nga një ekip studiuesish nga Universiteti Princeton dhe Universiteti i Uashingtonit.

Kapërcen problemet me dizajnët e mëparshme të kamerës me madhësi mikro, të cilat kanë tendencë të marrin imazhe të shtrembëruara dhe të paqarta me fusha shikimi shumë të kufizuara.

Kjo pajisje e përbërë nga një strukturë e ngjashme me xhamin ka arritur të zgjidhë problemet e kamerave të tjera mikroskopike që fotografonin imazhe të turbullta dhe me një fushë të kufizuar pamore.

Tashmë ajo mund të përdoret te robotët që të shohin mjedisin rrethues ose nga mjekët që të shohin problemet brenda trupit njerëzor.

Teknologjia e saj është e mahnitshme: “meta-sipërfaqja” përmban 1.6 milionë shtyllëza cilindrike, secila me madhësinë e virusit HIV, të cilat modulojnë sjelljen e dritës. Sipërfaqja është vetëm 0.5 milimetra dhe shtyllëzat kanë një formë unike që i lejon të veprojnë si antena. Algoritmet interpretojnë ndërveprimin e secilës prej tyre me dritën duke e shndërruar më pas në një imazh.

Fotografitë janë me cilësinë më të lartë dhe fushëpamjen më të gjerë referuar kamerave mikroskopike të ndërtuara deri më tani.