Ballina E spikatur Kur do të hyn në treg avionët me hidrogjen?

Kur do të hyn në treg avionët me hidrogjen?

 

Prodhuesi i avionëve po ecën përpara me përpjekjet e tij për ta bër fluturimin më miqësor ndaj mjedisit me disa partnerë.

Së bashku me prodhuesin e gazit Air Liquide dhe operatorin e aeroportit Vinci, Airbus dëshiron të zhvillojë infrastrukturën e nevojshme për karburantin e avionëve të pasagjerëve me hidrogjen deri në vitin 2030, siç njoftuan kompanitë në Paris të martën.

Avionët gati për treg në 14 vjet

Airbus synon të sjellë në treg një avion pasagjerësh me hidrogjen në treg deri në vitin 2035. Atëherë infrastruktura e nevojshme gjithashtu duhet të jetë e vendosur për të furnizuar veturat në punë komerciale me hidrogjen të lëngshëm.

Në aeroportin e Lyonit deri në vitin 2023 u prodhua stacioni i parë i hidrogjenit për kamionë dhe autobusë. Në vitet në vijim, partnerët duan të zhvillojnë infrastrukturën për karburantin e avionëve me hidrogjen të lëngshëm.

Zhvillimi i teknologjisë nga prodhimi në karburant është planifikuar për periudhën pas vitit 2030. Deri atëherë, partnerët gjithashtu duan të kontrollojnë nëse mund ta ndërtojnë këtë infrastrukturë në aeroportet e tjera Vinci në Evropë.