Kuvajti po transformon ‘varrezat e gomave’ në një ‘qytet të zgjuar’

Mbi 42 milionë goma automjetesh të hedhura në rërën e Kuvajtit po riciklohen për të trajtuar problemin e mbeturinave në vend.

Banorët e periferisë kanë qenë prej kohësh të frustruar nga malet e gomave që prodhojnë re të zeza nga tymi toksik kur ato digjen.

Shtatëmbëdhjetë vjet hedhje gomash ka ndezur një sërë zjarresh masive dhe ka krijuar një rrezik të madh mjedisor për banorët.

Por këtë muaj, përpjekjet për të zhvendosur të gjitha gomat në një vend të ri në al-Salmi, pranë kufirit saudit, përfunduan.

Në çfarë do të riciklohen gomat?

Një fabrikë e drejtuar nga kompania e riciklimit EPSCO Global General Trading do të copëtojë çdo gomë para se t’i shtypë ato në pllaka dhe dysheme të lojërave.

Fabrika ka qenë në funksion vetëm që nga janari 2021, por ka plane të mëdha për të eksportuar në vendet fqinje përtej Gjirit Persik.

Nëse është i suksesshëm, mund të shihen duke u ricikluar 3 milionë goma çdo vit.

“Fabrika po ndihmon shoqërinë duke pastruar gomat e vjetra të hedhura dhe duke i kthyer ato në produkte të konsumit”, thotë CEO i EPSCO Alaa Hassan.

Pothuajse një milion automjete u shtuan në rrugët e Kuvajtit midis 2010 dhe 2019 duke krijuar një mori shqetësimesh mjedisore përtej rritjes së përdorimit të veturave.

Pse gomat e tilla janë problem?

Gomat e automjeteve janë një burim i papritur i mikroplastikës së oqeanit dhe prodhojnë pluhur të dëmshëm që as makinat elektrike nuk mund ta anashkalojnë. Përbërja e tyre e rëndë gjithashtu i bën ata jashtëzakonisht të vështirë për t’u hedhur siç duhet, gjë që rezultoi në krijimin e “maleve me goma” në Kuvajt.

Vizioni i Kuvajtit për një “qytet të zgjuar”

25.000 shtëpi të reja do të ndërtohen në vendin e “malit të gomave” si pjesë e planit të Kuvajtit për të krijuar një “qytet të zgjuar”. Qyteti jugor Saad Al Abdullah është etiketuar si zhvillimi i parë i Lindjes së Mesme duke u fokusuar në teknologjinë e gjelbër dhe të zgjuar. Sot zona është e pastër dhe të gjitha gomat janë hequr për të filluar nisjen e projektit të qytetit.

Projekti 30-vjeçar prej 3.3 miliardë eurosh është pjesë e një vizioni më të gjerë për të transformuar rajonin në një qendër për tregtinë dhe turizmin, duke ulur varësinë e tij nga paratë e naftës./Motilokal.

https://www.youtube.com/watch?v=Ep23hb78kcs&ab_channel=euronews