Mungesa e gjumit tek fëmijët dëmton trurin e tyre

Një studim tregoi se mungesa e gjumit dëmton trurin e fëmijëve.

Ekspertët shikuan efektet e një kohe të gjatë për të tundur kokën, zgjimin shpesh, frymëmarrjen jonormale gjatë shtratit dhe kohëzgjatjen më të shkurtër të gjumit.

Ata zbuluan se të gjitha këto e bënin trurin e fëmijëve më pak efikas, fleksibël dhe elastik si dhe mund t’i bënin ata të luftonin për të kuptuar dhe zgjidhur gjërat, për të kontrolluar sjelljen dhe emocionet e tyre, shkruan The Sun.

Më shumë se 5 mijë e 500 prindër të fëmijëve 9 deri në 11 vjeç u pyetën për gjumin e fëmijëve të tyre nga akademikët në Spitalin e Fëmijëve të Bostonit, SHBA.

Përgjigjet u krahasuan me rezultatet e skanimeve të trurit të fëmijëve gjatë pushimit.

Ndryshime u vunë re në trurin e fëmijëve që flinin më pak. Vajzat kishin mesatarisht tetë deri në nëntë orë gjumë, krahasuar me nëntë deri në 11 orë për djemtë.

Ndërkaq, fëmijët mbipeshë ishin më të shqetësuar dhe më shumë gjasa të flinin më pak.