Ndahet çmimi Nobel për vitin 2021 në Fiziologji dhe Mjekësi

Çmimi Nobel për vitin 2021 në Fiziologji dhe Mjekësi iu dha David Julius dhe Ardem Patapoutian për zbulimet e tyre të receptorëve për temperaturën dhe prekjen.

Sipas mediave të huaja, dy shkencëtarët me bazë në SHBA morën çmimin për përshkrimin e mekanikës sesi njerëzit perceptojnë temperaturën dhe presionin përmes impulseve nervore.

Aftësia jonë për të ndier nxehtësinë, të ftohtin dhe prekjen është thelbësore për mbijetesën dhe mbështet ndërveprimin tonë me botën përreth nesh”, ka thënë Asambleja e Nobel në një deklaratë duke shpallur çmimin.

David Julius përdori capsaicin, një përbërës nga specat djegës që shkakton një ndjesi djegieje, për të identifikuar një sensor në mbaresat nervore të lëkurës që i përgjigjet nxehtësisë. Ardem Patapoutian përdori qelizat e ndjeshme ndaj presionit për të zbuluar një klasë të re të sensorëve që përgjigjen ndaj stimujve mekanikë në lëkurë dhe organet e brendshme”, është thënë më tej.

Çmimi Nobel për Fiziologji ose Mjekësi është dhënë 111 herë që nga viti i parë i çmimit në 1901. Ai është ndarë nga 222 shkencëtarë, përfshirë dy çifte të martuar, por vetëm 12 gra.