Ndotja e ajrit në Londër shndërrohet në art për të rritur ndërgjegjësimin

 

Marina Vitaglione ka përdorur një teknikë tradicionale fotografike për të prodhuar imazhe të ndotjes së ajrit në Londër.

Duke punuar së bashku me shkencëtarët nga Rrjeti i Cilësisë së Ajrit në Londër, pjesë e Imperial College London (ICL), Marinës iu dha qasje në mostrat e ajrit nga i gjithë kryeqyteti, përfshirë Brixton Road dhe Lewisham, në jug të Londrës.

Disa i vuri në një kasetë letre dhe pas i fotografoi përmes një mikroskopi.

Të tjerët ajo u zgjerua në mënyrë dixhitale përmes spektroskopisë Raman, matjes së intensitetit dhe gjatësisë së valës së dritës së shpërndarë nga molekulat.

Unë zgjodha këtë teknikë sepse lejoi Diellin të zbulojë grimcat toksike në letër dhe në këtë mënyrë të jenë pjesë e printimit,” tha Marina për BBC News.

Imazhet e Marinës për ndotjen e ajrit janë paraqitur në ekspozitën What On Earth, në Koppel Project Exchange, në Londër, deri më 25 korrik.