Parfumet përmirësojnë kujtesën

Përdorimi strategjik i aromave gjatë mësimit dhe gjumit mund të përmirësojë kujtesën.

Nuhatja si një nga shqisat më të vjetra është e lidhur ngushtë me pjesët e trurit që merren me emocione dhe memorie, kjo është arsyeja pse aroma të caktuara mund me lehtësi të madhe të na rikthejnë në një kohë specifike.

Studiuesit thonë se nëse nuhasim parfum ndërsa marrim njohuri të reja dhe flemë pranë burimit të së njëjtës erë, do të jetë më e lehtë të kujtojmë informacionin.

Edhe studimet e hershme tashmë kanë identifikuar këtë lloj efekti, por studimi më i fundit është një nga ato pak që e përshkruan atë në një situatë të botës reale, jashtë laboratorit.

Ideja e përdorimit të aromës për të ndihmuar kujtesën është e thjeshtë. Sidoqoftë, studimet sugjerojnë që studiuesit duhet të paraqesin një aromë parfumi gjatë një pjese t ë veçantë të gjumit, në mënyrë që të mund të veprojë. Për ta bërë këtë, ata do të duhet të shoqërojnë individin ndërsa fle duke përdorur pajisje speciale.

Në një studim të ri, studiuesit donin të provonin nëse kjo teknikë mund të ishte e suksesshme jashtë laboratorit.

Për të hetuar këtë, shkencëtarët rekrutuan 54 studentë të klasës së gjashtë nga Gjermania. Pjesëmarrësve iu kërkua të mbanin shkopinj me aromë trëndafili në shtëpi ndërsa mësuan fjalë të reja nga fjalori i gjuhës angleze. Gjysma e pjesëmarrësve kishin për detyrë të ekspozoheshin ndaj të njëjtës erë ndërsa flinin.

“Pjesëmarrësit treguan sukses të rëndësishëm në rreth 30 për qind nëse ata përdorën shkopinj aromatikë gjatë fazave të të mësuarit dhe të gjumit,” tha autori i studimit Francisco Newman.

Studiuesit publikuan gjetjet e tyre në revistën ‘Scientific Reports’.