Ballina E spikatur PSE NUK DUHET TA LINI KARIKUESIN NË PRIZË KUR NUK PO E...

PSE NUK DUHET TA LINI KARIKUESIN NË PRIZË KUR NUK PO E PËRDORNI

Ka shumë gjëra të përditshme që shpesh i lëmë të mbyllura dhe mund të thithin energji për të cilat as nuk jemi të vetëdijshëm, njëra prej tyre është karikuesi celular.

Një nga fajtorët më të mëdhenj të harxhimit të energjisë lidhet me atë që quhet “energji vampirike”, ku pajisjet elektrike janë akoma të kyçura në mur ose prizë gjatë gjithë kohës, edhe pse nuk janë në përdorim. Karikuesit celularë janë shkelësit më të mëdhenj të këtij “krimi” dhe mund të na kushtojnë paratë tona gjatë gjithë jetës. Nuk është një shumë e vogël, nëse shikojmë në planin afatgjatë dhe nëse mendojmë për miliona karikues që harxhojnë energji në çdo shtëpi të planetit.

Pajisjet e tjera fajtorë për shterimin e parave tona, kur janë jashtë përdorimit, përfshijnë laptopë, tableta dhe llambat e shtratit, pasi vazhdojnë të furnizojnë energji edhe kur bateria është plotësisht e ngarkuar.

Si shembull, konsumi i një karikuesi të lidhur pa karikuar në vit është: 1,168 kWh. Y kostoja e një karikuesi të lidhur pa karikuar në vit është disa dhjetra euro.

Nëse shtojmë se të gjithë njerëzit që përdorin celularë e lënë karikuesin të lidhur pa u ngarkuar gjatë gjithë ditës, çdo ditë të vitit, ne po flasim për një humbje shumë të konsiderueshme të energjisë; Ne madje mund të flasim se kjo energji mund të shërbejë për të kënaqur nevojat për energji të një vendi të tërë. Prandaj nga ky moment  duhet të kemi kujdes!