Shërbimi i parë robotaxi do të fillojë në Gjermani në vitin 2022

Duke filluar nga viti i ardhshëm, kompania gjermane e veturave me qira Sixt dhe filiali izraelit i Intel Mobileye do të ofrojnë një shërbim robotaxi me automjete vetë-drejtuese. Kjo u njoftua nga shefi i Intel Pat Gelsinger dhe shefi i Sixt Alexander Sixt në panairin e veturave të IAA Mobility.

Vetura do të jetë vetë-ngarje të nivelit të automatizimit 4. Sidoqoftë, do të ketë një shofer në veturë i cili ndërhyn vetëm në raste të jashtëzakonshme. Koncepti është zbatuar me një automjet me shtatë ulëse nga prodhuesi kinez Nio, i cili është i azhurnuar masivisht me teknologjinë Mobileye. Këto përfshijnë sensor lidar, kamera të shumta për shikueshmëri të gjithanshme dhe sensor të radarit pas parakolpit të përparmë dhe të pasëm.

Pasagjerët duhet të jenë në gjendje të rezervojnë shërbimin duke përdorur aplikacionin Intel Moovit dhe aplikacionin Sixt.

Sipas Jungwirth, Robotaxi i operuar nga Sixt dhe Mobileye do të jetë automjeti i parë që do të përfitojë nga ligji i ri për drejtimin autonom në Gjermani. Ligji hyri në fuqi në fund të korrikut. “Sapo të miratohet automjeti, ne gjithashtu do të jemi në gjendje të ngasim këtu pa shofer.

CEO i Intel Gelsinger tha se Gjermania “kishte demonstruar rolin e saj drejtues global për të ardhmen e lëvizshmërisë autonome” përmes zhvillimit të mëtejshëm të kuadrit ligjor për drejtimin autonom. “Pa këtë ligj të ri, nuk do të ishte e mundur që ne të fillojmë operacionet robotaxi në Munih vitin e ardhshëm.