Studim: Të agjëruarit 2 ditë në javë, mënyra më e mirë për të humbur peshë

Dieta 5:2, një lloj agjërimi me ndërprerje, është më efektive për humbjen e peshës, sipas asaj që kanë gjetur studiuesit.

Këtu kemi qenë në gjendje të ofrojmë rezultatet e para mbi efektivitetin e këshillave të thjeshta të dietës 5:2 në një mjedis real”, tha Katie Myers Smith, një psikologe e certifikuar shëndetësore.

Mjekët mund të dëshirojnë të marrin në konsideratë përfshirjen e dietës 5:2 si pjesë e këshillave të tyre standarde për menaxhimin e peshës për pacientët”, tha ajo.

Studimi përfshiu 300 njerëz obezë. Në gjashtë muaj, ata që përdornin dietën 5:2 kishin humbur mesatarisht1.8 kilogramë, krahasuar me 1.7 kilogramë sipas këshillave standarde të dietës.

Pjesëmarrësit ishin pozitivë në lidhje me qasjet e ndryshme të humbjes së peshës dhe kishin më shumë gjasa t’ua rekomandonin atë të tjerëve dhe thanë se kishin më shumë gjasa të vazhdonin me këtë qasje, shkruan CNN, përcjell Klankosova.tv.

Disa ekspertë mendojnë se alternimi mesagjërimit dhe ngrënies mund të përmirësojë shëndetin qelizor duke nxitur ndërrimin metabolik.

Në ndërrimin metabolik, qelizat përdorin rezervat e tyre të karburantit dhe konvertojnë yndyrën në energji — “duke kthyer një çelës” nga ruajtja e yndyrës në kursimin e yndyrës.

Agjërimi me ndërprerje mund të zvogëlojë presionin e gjakut, të ndihmojë në humbjen e peshës dhe të përmirësojë jetëgjatësinë.

Metoda nuk është e përshtatshme për gratë shtatzëna dhe ato me probleme mjekësore si diabeti ose çrregullimet e të ngrënit.