Studim: Terapia me rrezatim pengon rritjen e tumorit te pacientët me kancer të mushkërive

Terapia me rrezatim me dozë të lartë mund të pengojë rritjen e tumorit te pacientët me kancer të përparuar të mushkërive, të cilët nuk i përgjigjen plotësisht terapive me medikamente, sugjeron një studim paraprak.

Studimi përfshiu pacientë, kanceri i mushkërive të të cilëve u konsiderua “oligoprogresiv”.

Kjo do të thotë se kanceri ishte përhapur në vende të tjera në trup dhe pacientët kishin një përgjigje të përzier ndaj trajtimeve standarde sistemike, duke përfshirë barnat e synuara, terapitë e sistemit imunitar dhe kimioterapinë.

Në provë, studiuesit zbuluan se aplikimi i rrezatimit me dozë të lartë në ato zona rezistente ndaj ilaçeve zgjati mbijetesën e pacientëve pa progres, sasinë e kohës që ata mbetën të qëndrueshëm.

Në përgjithësi, pacientët që morën rrezatim nuk treguan progresion të kancerit për një mesatare prej 44 javësh, që do të thotë se gjysma mbetën pa përparim më gjatë dhe gjysma për një periudhë më të shkurtër. Kjo ishte gati pesë herë më e gjatë se mesatarja për pacientët me kujdes standard, në 9 javë.

Shkalla e mbijetesës së kancerit të mushkërive përmirësohet, pjesërisht falë diagnozës së hershme, zbulon studimi.

Gjetjet sugjerojnë se teknika e rrezatimit mund t’u japë këtyre pacientëve “më shumë kilometrazh” nga terapitë e tyre sistemike me ilaçe, ka thënë studiuesi kryesor Dr. C. Jillian Tsai, një onkolog rrezatimi në Qendrën e Kancerit Memorial Sloan Kettering në qytetin e Nju Jorkut.\Klankosova.tv