STUDIMI GJERMAN: MASKAT KIRURGJIKALE 98% EFEKTIVE NË MBROJTJEN NGA COVID-19

Sipas një studimi gjerman, përdorimi i maskës kirurgjikale siguron më shumë mbrojtje nga koronavirusi, në krahasim me maskat plastike të cilat janë pothuajse joefektive në parandalimin e përhapjes së Covid-19.

Koronavirusi transmetohet kryesisht përmes piklave veçanërisht në zona ku ka  ajrosje të dobët. Për sa i përket materialit të maskave, u zbulua se maskat prej rrobe kanë aftësinë më të ulët për të filtruar ajrin (vetëm 28%), ndërsa maskat kirurgjikale kanë 70% dhe maskat FFP2 sigurojnë mbrojtje pothuajse të plotë (98%).

Në një eksperiment tjetër, i cili nuk studion cilësinë e materialit, por aftësinë filtruese të secilës maskë, maskat prej rrobe filtronin vetëm 11% të grimcave të ajrit, ndërsa maskat kirurgjikale 47% (afërsisht e njëjtë me maskat KN95). Ndërsa maskat FFP2 65%.

Maskat plastike nuk filtrojnë ajrin. Studiuesit theksuan se për sa i përket përdorimit të maskave për shumë orë, maskat kirurgjikale janë më të mirat. Ata theksuan se “njerëzit duhet të mbajnë maska ​​ kirurgjikale me cilësi të mirë, në vend të maskave prej rrobe ose maskave ​​plastike, të cilat treguan efektivitet më të ulët “.