Zbuloni vlerat ushqyese të rrushit

Ekspertët e shëndetit e kanë përshkruar rrushin si “mbretin” e frutave, dhe nëse shikojmë profilin e tyre ushqyes, patjetër që do të pajtohemi me to.

Rrushi është një frut i preferuar i të rinjve dhe të moshuarve. Vera, mushti, rrushi i thatë dhe uthulla bëhen nga rrushi.

Vlera ushqyese

Pavarësisht nga madhësia e tij mikroskopike, rrushi përmban në përbërjen e tij një numër të madh fitonutrientësh të cilët, siç është vërtetuar, ndihmojnë në forcimin e organizmit.

Më konkretisht, një filxhan rrush i freskët përmban përafërsisht:

 • Kaloritë: 104
 • Karbohidratet: 27.3 gr
 • Proteina: 1.1 gr
 • Acidet yndyrore: 0.2 gr
 • Fibra: 1.4 gr
 • Vitamina B2: 0.1 mg (6%) *
 • Vitamina B6: 0.1 mg (6%) *
 • Vitamina K: 22 μg (28%) *
 • Vitamina C: 16.3 mg (27%) *
 • Bakër: 0.2 mg (10%) *
 • Kalium: 288 mg (8%) *
 • Mangan: 0.1 mg (5%) *