Zero të vdekur në Danimarkë nga virusi corona

 

Për herë të parë që nga 22 Marsi 2020, në Danimarkë nuk është regjistruar asnjë vdekje nga virusi corona gjatë 24 orëve të fundit të datës 14 maj 2020.

Kjo thuhet në raportin e mbikëqyrjes epidemiologjike të së premtes me 15 maj 2020 nga Instituti Shtetëror i Serumit në Danimarkë.

Nëse pyesni profesorin e imunologjisë në Universitetin e Kopenhagës, Jan Pravsgaard Christensen, ai thotë se kjo gjendje tregon se ne jemi në kontroll të situatës – por kjo mund të ndryshojë shpejt:

– Kjo është pozitive. Por duhet të mendojmë gjithashtu se ekziston një proces i rastësishëm në të. Nuk duhet të çuditemi nëse numri rritet nesër. Në fund të fundit, njerëzit janë ende në repasrtin e kujdesit intensiv.

– Por është e qartë. Se me më pak pacientë të infektuar dhe më pak pacientë në repartin e kujdesit intensiv, ka edhe më pak njerëz që vdesin, tha Jan Pravsgaard Christensen.

Në Danimarkë, vendimet e të dhënave të të vdekurve tregojnë vdekjet e personave të regjistruara brenda 30 ditëve që nga zbulimi i infeksionit me covid-19. Por Covid-19 nuk është domosdoshmërisht shkaku i vdekjes së personit të infektuar që ka vdekur. Personi ka patur edhe arsye/sëmundje tjera që kanë shkaktuar vdekjen.