E ardhmja e turizmit është nën ujë!

Uji mbulon 70 për qind të planetit tonë, dhe sipas Administratës Kombëtare të Oqeanit dhe Atmosferës së SHBA-së, më shumë se 80 për qind e oqeanit tonë është i pavëzhguar dhe i paeksploruar. Atëherë ka kuptim që të udhëtosh në thellësitë e saj dhe të eksplorosh bukurinë e saj.

Turizmi nënujor pritet të jetë destinacioni i ardhshëm për udhëtarët në një mënyrë që nuk është bërë kurrë më parë. Dubai tashmë ka suita hotelesh që lejojnë njerëzit të flenë nën ujë. Hoteli i parë plotësisht nënujor në botë u hap në ishullin Rangali të Maldiveve në vitin 2018 dhe restoranti më i madh nënujor në botë u hap në Norvegji në vitin 2019.

Në mbarë botën, ka gjithashtu një interes në rritje për të parë artin nën ujë – Shtegu i Skulpturës Nënujore Ngaro në ishujt Whitsunday të Australisë, magjeps turistët e zhytjes me monumentet e saj gjigante detare. Muzeu i Artit Nënujor i Kankunit në Meksikë ka mbi 500 skulptura me përmasa reale në dyshemenë e oqeanit që përdoren për të promovuar jetën e koraleve.

Edhe mënyra se si udhëtojmë nën ujë së shpejti mund të ndryshojë. Sipas një raporti nga organizata e lajmeve BBC me bazë në Mbretërinë e Bashkuar, zhytësit po reklamohen si një mënyrë më e sigurt për të udhëtuar – si për njerëzit, ashtu edhe për ekosistemet.

Me më shumë se 2 milionë turistë e vizitojnë Barrierën e Madhe koralore të Australisë çdo vit, ai po konsiderohet si një alternativë solide për zhytje./Motilokal.com