Si ta dini nëse fëmija juaj vuan nga apnea e gjumit?

Fëmijët në përgjithësi janë më aktivë dhe flenë më mirë se të rriturit. Megjithatë, jo të gjithë fëmijët flenë aq të qetë sa prisni prej tyre. Fëmijët që vuajnë nga apnea e gjumit priren të kenë një gjumë të shqetësuar, të gërhijnë shumë dhe të kenë tmerre të natës.

Mungesa e gjumit i bën këta fëmijë të shurdhër dhe çon në probleme të vëmendjes në shkollë duke ndikuar në procesin e të mësuarit dhe zhvillimit të tyre.

Apnea e gjumit është një çrregullim i shkaktuar nga kolapsi i përsëritur i rrugëve të sipërme të frymëmarrjes gjatë gjumit, i cili çon në bllokim të plotë ose të pjesshëm të traktit të sipërm respirator.

Simptomat e apneas obstruktive të gjumit:

* Gërhitja

* Frymëmarrje e vështirësuar ose e penguar gjatë gjumit

* Përgjumje gjatë ditës

* Hiperaktivitet

* Probleme të sjelljes ose të të mësuarit

Nëse vëreni se fëmija juaj nuk fle sa duhet gjatë natës dhe e ka të vështirë të përqendrohet në studime ose ka vështirësi në frymëmarrje gjatë gjumit, duhet të kontaktoni menjëherë ekspertin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Mos marrja e trajtimit për të mund të çojë në komplikime si hipertensioni, obeziteti, diabeti, ADHD, depresioni ose vonesa në zhvillim te fëmija juaj.