Sa gjatë duhet t’i pastroni dhëmbët?

Tashmë jeni të njohur me këshillën se duhet t’i lani dhëmbët dy herë në ditë dhe të paktën dy minuta çdo herë. Megjithatë ka disa prova që edhe dy minuta larje e dhëmbëve mund të mos jetë e mjaftueshme.

Dentistët filluan të rekomandojnë që duhet t’i lani dhëmbët për dy minuta në vitet 1970, dhe më vonë, të përdorni një furçë dhëmbësh me qime të buta. Këto studime treguan se dy minuta larje çuan në reduktim të mirë (por jo të shkëlqyer) të pllakës. Por, ndërsa larja më e gjatë se dy minuta tregohet se heq më shumë pllakëza, ka ende një mungesë kërkimesh për atë nëse më shumë se dy minuta larje janë të lidhura me një shëndet më të mirë oral afatgjatë krahasuar me dy minuta.

Mos larja e dhëmbëve siç duhet ose për një kohë mjaft të gjatë mund të çojë në nivele më të larta të pllakës, e cila në fund mund të aktivizojë përgjigjen imune të trupit, përfundimisht duke çuar në inflamacion dhe kushte të tilla si gingiviti. Inflamacioni zakonisht nuk është i dhimbshëm, por shpesh shkakton gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve gjatë larjes dhe ndonjëherë erë të keqe. Biolfilmat gjithashtu mund të shkaktojnë prishje të dhëmbëve, shkruan CNN, përcjell Klankosova.tv

Provat aktuale sugjerojnë se shpenzimi i më shumë kohë duke larë, deri në katër minuta çdo herë që lani, çon në dhëmbë më të pastër. Kjo kohë më e gjatë e larjes do të thotë se mund të pastroni dhëmbët në mënyrë më efektive dhe të arrini ato vende të vështira për t’u arritur.

Por kini kujdes që të mos lani dhëmbët shumë shpesh (më shumë se dy herë në ditë) dhe shmangni larjen e fortë ose përdorimin e pastave dhe furçave gërryese, pasi kjo mund të shkaktojë dëmtime në dhëmbët dhe mishrat tuaj.