Këto janë përfitimet e ushtrimeve për njerëzit me diabet

Njerëzit me diabet mund të përfitojnë shumë nga një rutine me ushtrime fizike që mund të ndihmojë në kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak dhe në përmirësimin e ndjeshmërisë së trupit ndaj insulinës. Të gjitha llojet e ushtrimeve, qofshin ato aerobike, rezistente apo të dyja, janë po aq të mira në uljen e vlerave të HbA1c tek njerëzit me diabet.

Ecja për të paktën dy orë në javë i ndihmon njerëzit me diabet të zvogëlojnë rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e zemrës, më shumë sesa homologët e tyre pasivë. Për më tepër, ata që ushtrohen tre deri në katër orë në javë ulin rrezikun edhe më shumë,” thotë Dr. Abhijeet Mugalikar, Specialist i Diabetit.

Të moshuarit me një mënyrë jetese pasive mund të provojnë të kombinojnë stërvitje dhe ushtrime aerobike për të ulur rezistencën ndaj insulinës.

Zgjatja rrit gamën e lëvizjes rreth kyçeve duke përmirësuar kështu fleksibilitetin, ndërsa trajnimi i ekuilibrit mund të ndihmojë në reduktimin e rrezikut të rënies duke përmirësuar ekuilibrin dhe ecjen, edhe nëse ka prani të neuropatisë periferike te njerëzit me diabet.

Dr Mugalikar thotë se gratë që kanë diabet duhet të kalojnë të paktën katër orë në javë duke bërë ushtrime, duke përfshirë ecjen ose ushtrimet, në mënyrë që të ulin rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës me 40% krahasuar me ato që nuk ushtroheshin, shkruan Hindustantimes.

Këtu janë udhëzimet e Shoqatës Amerikane të Diabetit për njerëzit me diabet:

Shumica e të rriturve me diabet duhet të angazhohen në 150 minuta ose më shumë aktivitet me intensitet mesatar deri në energjik çdo javë, të shpërndarë në të paktën 3 ditë në javë, me jo më shumë se 2 ditë rresht pa aktivitet. Kohëzgjatja më e shkurtër (minimumi 75 min/javë) e stërvitjes me intensitet energjik ose interval mund të jetë e mjaftueshme për individët më të rinj dhe më të aftë fizikisht.

Fëmijët dhe adoleshentët me diabet të tipit 1 ose tip 2 duhet të përfshihen në 60 minuta/ditë ose më shumë aktivitet aerobik me intensitet të moderuar ose të fuqishëm, me aktivitete të fuqishme, forcimin e muskujve dhe forcimin e kockave të përfshira të paktën 3 ditë/javë.

Të rriturit me diabet duhet të marrin pjesë në 2-3 seanca/javë ushtrime rezistence në ditë jo të njëpasnjëshme.