Migrena dhe ndryshimet e motit: Cila është lidhja mes tyre?

Studiuesit nuk e dinë saktësisht se çfarë i shkakton disa njerëz të përjetojnë sulme të migrenës. Mund të përfshihen gjenet, ndryshimet në tru ose ndryshimet në nivelet e kimikateve të trurit.

Por, është e qartë se disa gjëra nxisin sulmet e migrenës. Ushqimet specifike, ndryshimet hormonale dhe stresi janë ndër shkaktarët më të përmendur të migrenës. Moti gjithashtu mund të jetë një faktor, shkruan Healthline, transmeton Klankosova.tv.

Sipas një analize të vitit 2015 të bërë në Tajvan, deri në gjysma e njerëzve që jetojnë me migrenë thonë se ndryshimet në mot mund të shkaktojnë sulmet e tyre.

Stuhitë, ekstremet e temperaturës dhe ndryshimet në presionin barometrik mund të kontribuojnë në këto sulme duke ndryshuar nivelet e serotoninës dhe kimikateve të tjera të trurit.

Hulumtimet mbi lidhjen midis migrenës dhe motit kanë qenë të përziera, pjesërisht sepse është e vështirë të studiohet.

Ndryshimet e motit mund të shkaktojnë reagime të ndryshme, kështu që është e vështirë për studiuesit të kufizojnë një shkak. Nxehtësia shkakton sulme migrene te disa njerëz, ndërsa të tjerë marrin sulme kur temperatura ulet.

Një tjetër arsye për rritjen e sulmeve të migrenës gjatë motit të nxehtë ose të thatë mund të jetë edhe dehidrimi, i cili është një shkaktar i njohur i migrenës.