Pse ndodh fenomeni magjepsës i rënies së gjetheve në vjeshtë

Ekziston një kompleks i tërë arsyesh që çojnë në humbjen e gjetheve nga pemët:

  • Heqja e substancave të panevojshme që grumbullohen në gjethe

Të gjithë kemi dëgjuar të paktën një herë në jetën tonë që gjethet quhen mushkëri të bimëve. Në verë, nën ndikimin e dritës, procesi i fotosintezës zhvillohet në gjethe, kur, falë pigmentit të gjelbër, klorofili, dioksidi i karbonit, uji dhe kripërat minerale shndërrohen në oksigjen dhe lëndë organike.

Për shkak të kësaj, deri në vjeshtë, shumë nënprodukte të fotosintezës dhe substancave të panevojshme grumbullohen në gjethe. Përveç kësaj, nën ndikimin e temperaturave të ulëta, prodhimi i klorofilit ndalet dhe gjethet pushojnë të kryejnë funksionin e tyre, dhe pastaj, duke u bërë të panevojshme, bien.

  • Mbrojtja nga dëmtimi

Nëse gjethet do të qëndronin në pemë në dimër, atëherë gjatë sezonit të reshjeve të borës, dëbora do të qëndronte mbi to, nën peshën e së cilës degët mund të thyheshin. Për shkak të rënies së gjetheve, kjo nuk ndodh, dhe pemët mbeten të paprekura.

  • Kursen lagështi

Gjethet kanë një sipërfaqe të madhe nga e cila avullon lagështia. Në sezonin e ftohtë, toka ngrin, kështu që bëhet e vështirë për rrënjët të sigurojnë bimë me ujë. Nëse gjethet vazhdojnë të avullojnë lagështinë, pemët dhe shkurret thjesht do të vdesin nga mungesa e lagështisë. Kështu, duke derdhur gjethet, bimët mbrojnë veten nga tharja.

Rënia e gjetheve të vjeshtës është një proces që nuk varet drejtpërdrejt nga ndryshimet në mjedis. Ajo është e përfshirë nga natyra në një cikël të vetëm biologjik të pemëve. Kjo është arsyeja pse edhe nëse e transferojmë bimën në kushte të favorshme, për shembull, në një serë, ajo nuk do të ndalet së derdhuri gjethet e saj.

Si gjethet ndahen nga një pemë

Në verë, gjethet janë shumë të lidhura me degët në të cilat rriten. Por gradualisht, në pikën e ngjitjes së fletës në bazën e bishtajës, formohet një shtresë tape, e cila ndan bishtin nga dega. Kjo është arsyeja pse është shumë më e lehtë të këputësh gjethet nga degët në vjeshtë sesa në verë ose në pranverë. Në fund të formimit të shtresës ndarëse, gjethet humbin lidhjen e tyre me pemën.

Atëherë gjithçka është e thjeshtë. Disa prej gjetheve fluturojnë përreth nën ndikimin e erës dhe faktorëve të tjerë të jashtëm, ndërsa pjesa tjetër bie vetë për shkak të punës së gravitetit.

Çfarë ndodh pas rënies së gjetheve

Duke hequr qafe gjethet, bimët zhyten në një gjendje të nje jete te pezulluar e cila mund të krahasohet me një gjumë shumë të thellë. Pemët dhe shkurret ndalojnë të rriten dhe thjesht pushojnë në pritje të mbërritjes së pranverës, duke përdorur me rezervë rezervat e lëndëve ushqyese të grumbulluara në verë.

Por edhe gjethet e rrëzuara vazhdojnë të përfitojnë. Së pari, ato parandalojnë ngrirjen e tokës dhe rrënjëve në të ftohtin e dimrit. Dhe së dyti, gjethet gradualisht kthehen në humus, i cili pasuron tokën me substanca të vlefshme për bimët.

Tani i dini arsyet për shkak të të cilave çdo vjeshtë kemi mundësinë të sodisim një fenomen kaq të mrekullueshëm të bukur dhe magjepsës natyral si rënia e gjetheve.